Ångad torsk med polentamos, sparris och brynt smör

Den här rätten är enkel, fantastiskt god och passar bra för Omnia. Men observera att du måste ha ett Omnia ugnsgaller. Polentamos går fort att göra. Bara att värma upp buljong och mjölk och sedan röra ihop med polentan och lite ost. Men det går lika bra med vanligt potatismos. Rimmar man torsken innan man ångar den håller den ihop bättre och blir saltad samtidigt.

Ångad torsk med polentamos, sparris och brynt smör

Ingredienser

3-4 portioner, ca 30 minuter

Snabbrimmad torsk

375 g torskfilé eller torskrygg
1 liter vatten
0,7 dl salt

Polentamos

500 ml grönsaksfond
375 ml mjölk
170 g polenta
1 dl riven lagrad ost
25 g smör
Svartpeppar och salt

Tillbehör

100 g Smör
Sparris

Blanda vatten och salt i en skål. Lägg i torsken och låt den ligga i ca 10 minuter.

Lägg i Omnia ugnsgaller i formen, fyll vatten nästan upp till gallret. Sätt på locket och värm på medelvärme. Se till att det börjar sjuda innan det är dags att ånga.

Skär fiskbitarna i mindre bitar och placera på gallret i formen, lägg sparrisen ovanpå. Laga i 5-10 minuter. Fisken är färdig när den har en innertemperatur på 56 grader.

Värm grönsaksfonden och mjölken i en kastrull. Mät upp övriga ingredienser som ska blandas i strax innan servering, då moset stelnar ganska snabbt.

Bryn smöret genom att smälta det på ganska hög värme. Rör om hela tiden så det inte bränns. När det börjar bli små bruna prickar i botten, och det luktar nötigt, är det klart.

Rör ner polentan i mjölk- och fondblandningen, låt koka ca 2-3 minuter under omrörning tills den tjocknar. Blanda till sist ner osten och smöret. Smaka av med salt och peppar.

Fler recept